Marcela Diaz

Vegansk wok
God morgon,
Jag hoppas att Du som läser mår bra. Du kanske får njuta av en mysig, solig onsdagsmorgon. Det har i alla fall jag fått göra, med en 40 min långpromenad med Mantequilla, ställde mig på en brygga för några djupa andetag. Med solen stigandes i ryggen och månen, som fortfarande sken klart, rakt framför mig. En väldigt fin start på dagen. 
Jag lagade dessutom en så himla god middag igår, med extra för matlådor. Så pass god att jag redan längtar till lunchen. 
Vegansk Wok med Tofu & Jordnöt- & sojadressing
I och med matlådor fick jag nog ut 5-6 portioner
4 st broccoli (hela, både stam och "träd")
5 st mindre morötter
2,5 st paprikor
1 paket tofu, extra hård
Olivolja för stekning
Kokosolja till tofu
Chilikrydda alt. Gochugaru (Koreans chilikrydda, kan rekommendera!)
Koriander
2 msk jordnötssås
0,5-1 dl japansk soja
1 dl vatten
stor bit ingefära
2 st vitlöksklyftor
1 st lime
Stor näve cashew
Börja med att pressa tofun under en tallrik eller något tungt. Tips är att ta en skärbräda, hushållspapper, Tofu, mer papper och en skärbräda till. Därpå ställer du något tungt, exempelvis mortel om du har. Skiva broccoli, morötter och paprika, stek i olivolja på lägre en medelvärme (För att bevara näringen i grönsakerna och för att inte överhetta olivoljan). Jag stekte i omgångar, då jag vill ha olika textur på grönsakera och exempelvis inte paprikan blir för mjuk. Lägg på ett större fat, salta med flingsalt och krydda med chillin. Skiva Tofun i önskad storlek, gärna lite tjocka och stek i kokosolja på medelvärme, alla sidor tills de fått fin färg och lite yta.
Medan tofun steks blandar du ihop dressingen. Skala ingefäran och lägg i mixer tillsammans med vitlök, soja, limesaft och jordnötssmör. Smaka av med eventuellt mer soja, den ska vara rinning som en dressing/vinägrette. Blanda med grönsakerna och smaka av, eventuellt krydda lite till. Rosta cashew i varm panna utan olja, till de får färg. Toppa ovanpå allt. 
Och när du serverar på en tallrik, ringlar du över massor med dressing, mums....! Och Koriander, såklart! Går ju självklart att skippa koriander, om du är en av de som tyvärr fått genen att inte tycka om koriander. 
Ät och njut!