Marcela Diaz

Recept på kärleksboost och självkärlek
 

Alla hjärtans dag, dagen för kärlek. Men varför ska denna dag endast firas av par? Jag menar, jag tycker själv att jag är ganska duktig på att ge mig själv kärlek. Är DU duktig på att ge dig själv kärlek? Om inte, så tänkte jag bjuda på lite små saker du kan göra för att boosta dig själv med just den kärlek du förtjänar, inte bara idag utan alla dagar, hela året om. Detta är dessutom beprövade saker jag själv gör, kanske inte varje dag, men försöker ge mig det så ofta jag kan.

Mitt allra bästa tips är att skriva en skylt eller lapp att sätta upp på antingen ytterdörren eller till kylskåpet, något jag är uppväxt med tack vare min mamma. På mitt kylskåp hittar du en fint skriven skylt där det står “Kom ihåg att du är värdefull”. En vacker påminnelse. Också något du kan säga till dig själv alla de gånger du ser dig själv i spegeln, exempelvis när du borstar tänderna morgon och kväll. Men nu till de fina små kärlekshandlingarna du kan göra för dig själv, eller kanske knåpa ihop och ge bort i present till någon du håller kär. 

TUNGSKRAPA
Detta har blivit ett beroende, att skrapa tungan. Jag känner mig så otroligt ofräsch i munnen om jag inte gör detta på morgonen, så det är alltid det första jag gör i min morgonrutin när jag klivit upp. Detta är vanligt att man gör inom Ayurvedan, där det sägs att du hjälper till att rensa bort ama som är matsmältningstoxiner som bildas på tungan under natten. Du rensar även bort bakterier och beläggningar som motverkar dålig andedräkt. Du kan även hjälpa till att förebygga tandlossning och hål i tänderna, men också öka smaksinnet. Jag själv känner mig mycket fräschare i munnen efter detta, och gör det som sagt varje morgon. 

GUA-SHA
Mmm… min favorit. Innan jag sminkar mig brukar jag ta en stund till att smörja in mitt ansikte med en lätt olja, jag använder mig av Jojobaolja, självklart ekologisk. Jojobaoljan innehåller E-vitamin och antioxidanter och hjälper huden att bli mjuk och smidig. Går med fördel att använda i håret för att göra det mjukt och glansigt. Gua sha är en sten, nästan formad som en lustig boomerang. Så efter att jag smörjt ansiktet drar jag med denna sten längs med ansiktet, över kindben, käkben, kring läpparna och över ögonbrynen och i pannan. Detta sätter igång lymfsystemet och dess utrensning, men minskar även svullnad i ansiktet och omkring ögonen. Jag tycker att det är en fantastiskt skön ansiktsmassage dessutom. 

TORRBORSTNING
Jag försöker torrborsta kroppen några gånger i veckan, innan jag kliver in i duschen. Torrborstning hjälper till att ta bort döda hudceller och öppnar och renar porerna för att avfallsrester ska transporteras ut. För du vet väl att en tredjedel av kroppens utrensning sker genom huden? Du ökar dessutom blodcirkulationen och stödjer utrensningen som sker i lymfsystemet. Huden känns lenare och mjukare. Så skaffa dig en borste gjord på naturmaterial, relativt hård. Borsta hela tiden i riktning mot hjärtat, jag brukar börja borsta från fötterna och längs benen upp, sedan händer och armarna.

KAFFESKRUBB
Släng inte kaffesumpen! Använd den såklart, genom att blanda i en liten sked kokosolja, eller bara som den är. Efter att du duschat och tvättat dig, avslutar du hela duschen med att skrubba dig med denna kaffeblandning. Hela kroppen i cirkulerande rörelser, skölj sedan av och njut av doften från din alldeles lena och mjuka hud. Doften av den där goda kaffekoppen på morgonen, mums. 

MASSERA KROPPEN MED OLJA
Har du en skön olja som du använder till ansiktet, eller kanske har du en olja redan du använder till kroppen, funkar givetvis att ta en klick kokosolja med. Det brukar jag göra. Och massera kroppen, varsamt. Ta i där du känner att du kan ta i, men knåda, känn, smek. Gör det till något fint. Känn in din kropp, och medan du masserar dig själv kan du tacka din kropp för hur fantastisk den är. För den styrka den bär på, som bär dig. Oavsett hur den ser ut, så är den helt magisk. Ge den extra kärlek nu. 

MEDITATIONSOLJOR
Sitt en stund, sätt på någon lugnande musik och droppa ett par droppar av doftande olja i handflatan. Gnid in den i dina händer och medan du sitter för att andas, kupar du händerna och placerar över ansiktet. Insup doften, känn vad som händer med kroppen när du gör detta. Detta är inget samarbete för oljorna, utan jag bara älskar dem och har gjort sedan jag hittade dem. Souli collective är det som mina oljor kommer ifrån, men det går bra att använda sig av eteriska oljor med, såklart. Välj din favoritdoft. 

FYLLA PÅ MED ANTIOXIDANTER
Antioxidanter är viktiga för kroppen då de motverkar cellskador som fria radikaler orsakar. Fria radikaler ökar när kroppen utsätts för större mängder stress i olika former. Nu är det dessutom säsong för granatäpplen, en fantastisk boost för skafferiet av antioxidanter. Ät även mycket blåbär, svarta vinbär, nypon och många andra bär som också de är fyllda med antioxidanter och andra nyttiga vitaminer. Högst mängd antioxidanter i rotfrukt hittar du rödbetan, som även den är i säsong, tillsammans med grönkål. 

BJUD DIG SJÄLV PÅ MIDDAG
Kanske det allra bästa tipset, bjud dig själv på en riktig pangmiddag! Tänker speciellt på dig som kanske inte är i en relation. Eller varför inte gå och ät något gott tillsammans med en kär vän? Gör något extra för dig själv, där du får känna dig lite extra uppskattad av just dig själv. 

Hur firar du alla hjärtans dag?

Skickar dig massor med kärlek och stora kramar
Marcela