Marcela Diaz

Sötpotatisgnocchi med brynt salviasmö och bönpesto
Sista veckorna har jag haft dille på rårakor, och när jag endast hade sötpotatis kvar kände jag att jag behöver göra något annat. Min första tanke var ugnsbakad sötpotatis med Hummus, men hade glömt förvälla kikärtor, så fick ta till något annat. Gnocchi - svårt att hitta något godare än detta! Gjorde det redan igårkväll, men hade så mycket "deg" att jag sparade i kylen till idag, med en möjlighet att förbättra och även få till dagsljus för fotografering. Varit hemma förkyld denna vecka, och det jag roat mig med har varit just matlagning, promenader med Mantequilla och tittat på Vår tid är nu. 
Recept hämtade jag inspiration ifrån här
Sötpotatis Gnocchi med bönpesto då
1 stor sötpotatis
1 ägg
1 dl riven parmesan
0,5 tsk salt
4-5 dl mjöl (jag tog allt jag hade hemma förutom vetemjöl, haha. Glutenfritt bovete, rismjöl, dinkel)

Stor klick smör
torkad eller färsk salvia
0,5 dl svarta bönor
0,5 dl belugalinser
1 bit parmesan
1 vitlök
1 msk olivolja
Citronsaft en citron
salt o peppar
Börja med att skära sötpotatisen i mindre bitar. Koka tills den är mjuk. Låt den sedan svalna. Undertiden kan du göra bönpeston - ha ned alla ingredienser och mixa ihop, för en lösare konsistens kan du hälla på någon matsked vatten. Smaka av med salt o peppar, ställ sedan i kylen.
Mosa potatisen med en stomp eller gaffel. Ha i riven parmesanost, salt och ägget. Blanda ihop till en gegga. Ha i mjöl, lite i taget tills det blivit en deg som inte klibbar. Koka upp en kastrull med saltat vatten. Rulla ut till korvar och skär i ca 1-2 cm stora bitar. Rulla till små bollar och dra med en gaffel över för fint mönster. 
Ha i gnocchin i det kokande vattnet. De är klara när de flyter upp till ytan. Lägg åt sidan på en tallrik. Värm upp en panna, gärna gjutjärn, och i med smöret. Helst en större klick smör, och bryn på medelhög värme. Den ska bli lite brun och få en underbar nötig doft. Sedan svishar du ned gnocchin och smular över salvia. Stek tills Gnocchin fått en fin färg, i med en skål, blanda med bönpesto och lite mer riven parmesan. Mums. 

Killen som alltid är med mig i köket, han är en fantastisk assistent men även världens bästa dammsugare.